Glühwein

Ben jij opzoek naar de lekkerste Glühwein? Je vindt hier alles rondom dit gezellige, warme winterse drankje. Wil jij punten scoren tijdens het kerstdiner met een eigengemaakte Glühwein? Uiteraard kun je deze winterse versnapering bij ons bestellen. Maar wij vertellen je ook graag hoe je dit drankje snel, gemakkelijk en super lekker zelf kunt maken.

Glühwein

Wat is Glühwein

Wat is Glühwein? Dit van oorsprong Romeins drankje is eigenlijk uit noodzaak geboren. Hiermee probeerden de Romeinen de koude winters te trotseren, en werden de wijnen opgewarmd en warm gedronken. Gedurende de jaren zijn hier steeds meer smaakvolle kruiden aan toegevoegd, zoals; sinaasappel, citroen, kaneel en kruidnagel. Nu vind je dit drankje vooral terug rondom de Kerst periode. Met name op de Duitse Kerstmarkten (Weihnachtsmarkt) is dit drankje populair.  De Glühwein wordt vaak geserveerd in mooie versierde mokken voor een extra Kerstachtige sfeer. Dit kerstdrankje bestaat uiteraard voornamelijk uit (rode) wijn en specerijen. Anders dan men vaak denkt wordt een goede variant van een kwaliteitswijn gemaakt. Hoe beter de wijn hoe beter de kwaliteit van de Glühwein.

Glühwein maken

Glühwein maken is erg simpel! Het succes van een goede Glühwein begint bij het uitkiezen van de juiste wijn. Je kunt het beste een mooie rode wijn uitkiezen met een sterke uitgesproken smaak. Dit wil niet perse zeggen dat je voor de duurste wijn moet gaan. Sterker nog, dat zou zelfs zonde zijn. Maar kies wel voor kwaliteit, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mooie uitgesproken Syrah of de Bomba Tempranillo. De reden voor het kiezen van een wijn met een uitgesproken smaak is omdat je er redelijk wat specerijen aan toe gaat voegen die de wijn kan overstemmen.

Welke kruiden gebruik je;

Dat brengt ons bij de volgende stap; de kruiden. Hier gaan we verder met het kiezen van de juiste specerijen. Denk hierbij aan echt winterse specerijen zoals; kaneel, kruidnagel, sinaasappel(schil), steranijs en citroen. Daarna wordt de drank opgewarmd. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70 °C worden verhit, dit heeft dan weer te maken met het kookpunt van ethanol. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%.

Glühwein kopen

Uiteraard ligt deze winterse warme drank ook kant- en klaar in de supermarkt. Wanneer je even goed onderzoek doet hoeft dit niet perse ten koste te gaan van de kwaliteit. Wij hebben hieronder een aantal soorten Glühwein voor jou op een rij gezet. De prijzen van deze wijnen zitten allemaal onder de 5 euro!

Glühwein is perfect voor het winterseizoen en het voordeel van deze Glühwein is dat je deze alleen nog warm dient te maken alvorens u hier van kunt genieten.

Glühwein recept

De feestelijkheden staan weer voor de deur. Hoe jij punten kunt scoren op jouw (schoon)familie of vrienden? Maak je eigen winterse Glühwein! Dit recept is zeer smaakvol, gemakkelijk te bereiden en kost weinig tijd.

Gluhwein recept

Om te beginnen kies je een perfecte wijn. Wij hebben in dit recept gekozen voor een prachtige uitgesproken Bomba Tempranillo. Deze prachtige rode wijn is niet al te duur, maar heeft een prachtige uitgesproken smaak die niet snel wordt uitgevlakt door alle kruiden die we later gaan toevoegen. Uiteraard is dit jouw eigen smaak en smaken verschillen, experimenteer hier dus vooral mee!

Ingrediënten voor ongeveer 8 glazen:

– Halve citroen

– 2 sinaasappels

– 3 stokjes kaneel

– 4 kruidnagels

– 3 kardemomkorrels

– 2 stuks steranijs

– 2 liter Bomba Tempranillo

– 3 eetlepels suiker (of honing)

Bereiding:

Stap 1.

Pak een grote pan en schenk de flessen wijn volledig uit. Zet de pan op laag vuur en hou hem tegen de kook aan. Zorg ervoor dat de wijn nooit kookt!

Stap 2.

Snijd één sinaasappel in schijfjes, en doe het zelfde voor de citroen. Voeg beide toe aan de wijn.

 Stap 3.

Voeg de kanaalstokjes, kruidnagel en overige kruiden toe aan de wijn.

Stap 4.

Schil de andere sinaasappel in mooie krullen. De helft hiervan voeg je toe aan de wijn en de andere helft gebruiken we straks voor de ganering. Snijd de overgebleven sinaasappel doormidden en knijp het sap uit in de pan.

Stap 5.

Voeg suiker of honing toe naar smaak.

– Laat het geheel 30 à 40 minuten op een laag vuurtje staan, ook nu zonder dat de glühwein kookt.

Om een mooie heldere drank uit te serveren kun je het beste de Glühwein even door een zeef halen. Hiermee filter je alle kruiden eruit en hou je een mooie heldere drank over. Voor de garnering doe je een paar schijfjes citroen en sinaasappel in een glas, gebruik mooie glazen, en versier deze met een extra kaneelstokje en de sinaasappel schillen.

Glühwein opwarmen

Hoe kun je Glühwein het beste opwarmen? Wanneer je een eigengemaakte hebt, serveer hem dan direct uit de pan. Koop je een kant- en klare Glühwein dan kun je deze in een pannetje opwarmen. Zorg ervoor dat hij niet kookt, maar houdt de temperatuur rond de 70°C. Ook kun je Glühwein gemakkelijk in de magnetron opwarmen. Schenk hiervoor eerst een glas in en zet deze in de magnetron. Vaak voldoet 1 minuut op de hoogste stand. Dit is uiteraard afhankelijk van het type magnetron. Ook voor de magnetron geldt dat het drankje niet mag koken en ongeveer uit moeten komen op 70°C.

Bewaaradvies

Glühwein bewaren? Ongeopend kan een fles het beste koel en droog bewaard worden. Dit betekent in de voorraadkast of een andere droge plek. In principe zit er geen houdbaarheidsdatum aan alcoholische dranken. Maar let wel altijd even goed op de smaak en kleur van het drankje. Is deze veranderd? Dan die je hem weg te gooien. Na het openen van een fles bewaar je deze het beste in de ijskast. Na gebruik is hij nog beperkt houdbaar.

Alcoholvrije Glühwein

Wil je toch liever een alcoholvrije Glühwein zelf maken? Vervang dan in bovenstaand recept de Bomba Tempranillo door druivensap!