Mousserende wijn

Mousserende wijn, ieder jaar weer proosten we op een goede gezondheid en wensen we elkaar een gelukkig nieuw jaar met in de ene hand een oliebol en in de andere een glas Champagne, Cava of Prosecco. Maar wat zijn nou deze wijnen? Waar komt de traditie vandaan en hoe komen toch die bubbels in deze wijnsoorten? 

champagne

Hoe komen de bubbels in de wijn

Hoewel de mousserende wijnen al eeuwenlang bestaan is het verkrijgen van bubbels in de wijn alles behalve vanzelfsprekend. In de praktijk zijn er zo’n 3 manieren om bubbels in een wijnsoort te krijgen;

  • De traditionele manier; dit is een eeuwenoude manier die per toeval werd ontdekt. Het wordt gebruikt voor het maken van champagne en cava. Hierbij ontstaan de bubbels pas in de fles zelf. Het telen van de champagne druifsoort begint op dezelfde manier als het telen van een normale wijn (eerste gisting). Daarna gaat een mengsel van diverse basiswijnen (blending) samen in 1 fles. Hieraan wordt een combinatie van wijn, suiker en gisten toevoegt en wordt de wijn afgesloten met een kroonkurk. Hierdoor ontstaat er tweede gisting. Tijdens deze tweede gisting ontstaat er een koolzuurgas. Dit koolzuurgas kan ditmaal niet ontsnappen doordat het in een afgesloten fles zit. De fles rijpt nog enige tijd verder “op de fles rijpen” . De duur van dit proces verschilt per wijnsoort. Zo zijn er cava’s die gemiddeld zo’n 9 maanden per soort rijpen en champagne’s gemiddeld zo’n 15 maanden.
  • Tankmethode; een andere methode om mousserende wijnen te maken is de tankmethode. Deze methode is vaak gebruikt vooral bij prosecco wijnen. De proces start in feite hetzelfde als bij de traditionele methode. Het begint met eerst een basiswijn, deze zijn gemaakt van een blend van diverse wijnsoorten. Maar in tegenstelling tot de traditionele manier wordt de wijn nu nog niet gebotteld  maar in een tank opgeslagen. Hieraan voegt men vervolgens eenzelfde mengsel van gisten en suikers toegevoegd zodat er een tweede gisting ontstaat. Ook is deze tank afgesloten zodat het koolzuurgas niet kan ontsnappen aan de wijn. Hierdoor ontstaat een mousserende wijn. Echter, doordat de wijn in een veel grotere ruimte zit (tank) neemt de wijn de koolzuur en gisting minder goed op en is er wel degelijk een verschil met de traditionele manier van mousserende wijnen maken.
  • Koolzuur toevoegen; tot slot, de laatste en tevens snelste en goedkoopste manier om een mousserende wijn te maken is het handmatig toevoegen aan de wijn. Er ontstaat geen tweede gisting en hierdoor voegt het weinig toe aan de smaak van de wijn. 

Zoals je kunt voorstellen zit hier ook vaak het verschil in de prijs tussen de wijnsoorten in. Hierom geldt over het algemeen dat een champagne duurder is dan een prosecco. Daarbij mag champagne alleen de naam dragen als het uit de bijpassende streek komt.

Champagne tijdens oud en nieuw

Al eeuwenlang wordt Champagne gezien als een luxe product. Dit stamt af uit de tijd van Lodewijk XV. De Franse adellijken dronken deze mousserende wijn als statussymbool van hun welvaart. Tijdens de Industriële revolutie groeide de welvaart in Europa bij de middenstand. Hierop pasten zij ook hun gedrag aan. Hierom werden er een aantal tradities / feestelijkheden overgenomen van de rijke adel waaronder het drinken van mousserende wijnen, in het bijzonder Champagne. Dit in combinatie met een sterke marketingcampagne maken het nu al zo’n 200 jaar een traditie om feestelijk en knallend het nieuwe jaar in te gaan met een goed glas Champagne!

Verschil tussen champagne en prosecco

Eerlijk is eerlijk veel mensen zullen het verschil tussen een prosecco en champagne niet direct proeven. Maar los van het feit dat champagne alleen de naam mag dragen als het uit de gelijk genaamde streek komt, zijn er wel degelijk verschillen te noemen tussen een champagne en een prosecco. Bekijk onze pagina’s champagne en prosecco om zelf het verschil te ondervinden!

Wat is Cava

Cava is in grote lijnen de Spaanse variant van de Franse Champagne. Het maakt gebruik van hetzelfde proces als champagne, de methode traditionelle. Het rijpingsproces van een Cava is gemiddelde genomen zo’n 9 maanden versus 15 maanden van champagne. De wijn zijn er gemiddeld vanaf zo’n 10 euro per fles en is vaak licht gekruid.