Cava

Cava is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in de Spaanse streek Penedes, een wijngebied nabij Barcelona. Deze wijn wordt vaak gebruikt om feestelijkheden mee te vieren zoals Oud & Nieuw en andere bijzondere gelegenheden. Hij wordt vaak gezien als de Spaanse tegenhanger van Champagne. De wijn wordt geproduceerd met een blend van 3 verschillende druivenrassen; Macabeo, Xarel-lo en parellada al deze druifsoorten worden in Spanje beplant en maakt het hierom dus een 100% Spaanse wijnsoort. 

Cava

Cava of Champagne

Cava ondergaat een soortgelijk rijpingsproces als Champagne. Bij de tweede gisting, die in de fles plaatsvindt, ontstaat er een koolzuurgas waardoor er fijne bubbels vrij komen. Deze gisting duurt bij Champagne met een paar maanden net iets langer dan bij Cava. Net als bij Champagne wordt ook voor de basiswijn een blend gebruikt van een aantal soorten wijnen. Het grote verschil is dat Champagne het alleenrecht heeft op de naam Champagne en mag alleen verkregen worden als het voldoet aan een serie eisen, maar hoofdzakelijk als deze mousserende wijn ook komt uit de Franse streek Champagne. 

Sgropinno of Scroppino als Spoom

Cava is een mousserende wijn met een fijne aangename lichte bubbel. Dit maakt hem bijzonder geschikt voor een dessert of aperitief. Daarnaast is deze mousserende wijn uitstekend voor het vieren van bijzondere gelegenheden. Of kan hij uitstekend gebruikt worden als aperitief. Maar ook als mixdrankje met wat sinaasappelsap of in combinatie met citroenijs voor een perfecte Sgropinno. Maar daarbij is hij ook erg goed te combineren met lekkere visgerechten, met name de zeevruchten als oesters of mosselen. 

Cava smaak

Zoals hierboven al is vermeld bestaat dewijn uit een mengsel van 3 basiswijnen. Deze ondergaan een tweede gisting en zo ontstaat er een frisse aangename bubbel. Deze gisting komt onder andere tot stand door het toevoegen van suikers. Zo ontstaan er droge Cava’s maar ook zoete Cava wijnen. Hoofdzakelijk zijn de Cava wit van kleur maar er bestaan ook Rose varianten. Cava kent verschillende typen zo zijn er;

  • Brut nature: zonder toevoeging van suiker
  • Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter
  • Brut: 6 tot 15 gram per liter
  • Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
  • Seco: 17 tot 35 gram per liter
  • Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter
  • Dulce: meer dan 50 gram per liter.

Cava prijs

De prijs van een Cava ligt onder die van Champagne. Voor een gemiddelde fles betaal je zo ronde 15,- a 20,- euro.

Ben je benieuwd of er Cava in de aanbieding is? Kijk dan hier voor het volledige aanbod.