Champagne

Champagne is een mousserende witte wijn uit de Franse streek Champagne, die vaak bij feestelijkheden gebruikt wordt om te proosten. Al eeuwenlang bestaat deze wijnsoort en wordt gezien als een luxe goed, is vaak wit van kleur, maar er zijn ook enkele rosé champagnes te vinden. Zo is er voor iedere liefhebber wel een mooie fles te vinden!

Champagne wijn

Bubbels

Om bubbels in Champagne te krijgen dient er gehouden te worden aan de Method Traditionelle. Dit is een proces voor mousserende wijnen wat bestaat uit meerdere gistingsprocessen. Het hele productie proces van rijping van de druiven tot aan het assembleren van de wijn kan in totaal wel 3 jaar in beslag nemen. Vervolgens ontstaan er dankzij dit proces hele natuurlijke, zachte en fijne bubbels. Wil je meer informatie over deze methode? Bekijk dan onze pagina over mousserende wijnen. 

Waaraan herken je echte champagne

Aangezien we niet allemaal vinologen zijn, maar wel op zijn tijd houden van een goede sprankelende wijn om mee te proosten is het goed om te weten hoe je een champagne kunt herkennen. Vervolgens om de naam te mogen gebruiken moet deze mousserende wijn aan een aantal voorwaarden voldoen;

  • De wijn moet komen uit de Franse streek Champagne komen. 
  • Er moet gebruik gemaakt worden van methode traditionelle
  • Bepaalde druivenrassen (Chardonnay / Pinot Noir) mogen

De fransen hebben het alleenrecht op de term Champagne. Hierom is een “echte” te herkennen aan het etiquette van de fles er moet hier namelijk een nauwkeurige beschrijving staan van de oorsprong en de bereidingswijze van de mousserende wijn. Daarbij is er voor iedere goed gekeurde fles een vergunning afgegeven door het Comite Champagne. Dit zijn enkele kenmerken waaraan je een echte sprankelende fles kunt herkennen.

Prijs Champagne

De prijzen per fles kunnen er variëren. Een standaard fles begint ongeveer bij de 25,00 euro. De allerduurste Champagne die wij hebben kunnen vinden is de TASTE OF DIAMONDS 2013 – $2.070.000 maar in alle eerlijkheid het gaat hierbij vooral om de fles waarin echte diamanten zitten verwerkt en niet zozeer om de wijn zelf. 

Smaak

De meeste Champagne soorten zijn verwerkt met een mix van druifsoorten. In ieder geval zit hier de Chardonnay en de Pinot Noir in verwerkt. Door het tweede gister proces ontstaat er een licht bruisend verfijnd bubbels. Hierdoor krijgt de wijn een romige en zachte smaak van de Chardonnay zijn de meeste Champagnes redelijk toegankelijk, maar heeft het toch een eigenaardige smaak die niet bij iedereen favoriet is. 

Moet & Chandon Imperial Brut

Een van de meest bekende in zijn soort is de Moet & Chandon Imperial Brut. De Champagne bestaat uit grofweg 1/3 deel Chardonnay 1/3 deel Pinot Noir en 1/3 deel uit Pinot Meunier. Zo is deze champagne erg fris van smaak en vaak geassocieerd met een rijpe citrusvrucht en groene appel. Vaak denkt men dat Moet & Chandon een dure champagne is, en dit valt relatief gezien nog mee. Zo begint een instapfles al vanaf 50,- euro. Met name vlak na de feestdagen zijn deze er vaak aanbiedingen te vinden voor deze fantastische wijn.