Categorieën
Nieuws

Slechte wijnoogst: Slechtste oogst in ruim 60 jaar

De wijnoogst valt dit jaar enorm tegen. Het is zelfs zo erg dat de wijnoogst de slechtste oogst is in ruim 60 jaar. Dat voorspelt het OIV (International Organisation of Vine and Wine) voor dit jaar.

In een aantal landen die normaal veel wijn produceren, valt de oogst namelijk enorm tegen. Maar wat betekent dit? Wordt wijn nu ook veel duurder? En misschien nog wel belangrijker: is er wel genoeg wijn?

Slechte wijnoogst: Slechtste oogst in ruim 60 jaar

Slechte wijnoogst

Veel wijnboeren zijn wel klaar met 2023. Door het slechte weer hebben ze namelijk een hele slechte oogst gehad. Er is in sommige landen al langer sprake van een teruglopende oogst. Met name in Zuid-Amerika en in Australië valt de druivenoogst de laatste jaren al tegen.

Het is zelfs zó erg dat het er naar uitziet dat de wereldwijde wijnoogst met maar liefst 7% zal afnemen. Daarmee komt de oogst op het laagste niveau sinds 1961. In 1961 viel de wijnoogst ook deels tegen door het slechte weer. Zo was er toen in grote delen van de wereld nog vorst in het voorjaar.

De wijnen die in 1961 wél geproduceerd werden, horen daarentegen vaak bij de beste en duurste wijnen ter wereld.

Waarom is de wijnoogst dit jaar slecht?

De oorzaak van de tegenvallende wijnoogst is heel duidelijk. Het heeft alles te maken met het extreme weer in grote delen van de wereld. Door extreme vrieskou, zware regenval of juist enorme hitte zijn delen van de oogst mislukt of valt de wijnoogst tegen. Ook hier ligt de oorzaak dus aan de wereldwijde klimaat verandering.

Wijnoogst Europa

Ook in Europa valt de druivenoogst dit jaar flink tegen. Met name in de landen die normaal veel wijn produceren, valt de oogst dit jaar tegen. Enkele van de grootste producenten van wijn in Europa zijn Italië, Spanje en Griekenland. In al die landen is het extreem weer geweest.

Door klimaatverandering valt in bijna heel Europa de oogst tegen. Door zaken als extreme kou, droogte of zware regenval zijn veel oogsten mislukt of vallen tegen.

Toch zullen er nog genoeg Europese wijnen verkrijgbaar zijn de komende tijd.

Wijnoogst Frankrijk redelijk stabiel

Alleen in Frankrijk lijkt de schade beperkt. Daar is de druivenoogst namelijk redelijk stabiel gebleven. Daardoor wordt Frankrijk hoogstwaarschijnlijk het meest produceren wijnland van Europa in 2023. De negen jaar daarvoor was dat steevast Italië, dat ook de grootste producent ter wereld was.

Daling wijnoogst

Een aantal landen laat dit jaar waarschijnlijk een behoorlijke daling van de oogst van druiven voor de wijn zien:

  • Australië: 25% minder.
  • Chili: 20% minder.
  • Spanje: 14% minder.
  • Italië: 12% minder.

Er zijn daarentegen ook een aantal landen die juist méér oogst hadden. Het gaat echter om kleine wijnlanden als Duitsland, Roemenië, Portugal en de Verenigde Staten. Zij kunnen de verliezen van de grote wijnlanden natuurlijk niet opvangen.

Wordt de wijn dan ook duurder?

Wereldwijd neemt de consumptie van wijn de laatste jaren af. Daardoor hebben veel van de wijn producerende landen nog genoeg voorraden. Er is de laatste jaren namelijk sprake van overschotten. De prijs van wijn zal daardoor naar alle waarschijnlijkheid niet gaan stijgen. Er wordt wellicht zelfs een lichte daling in de prijs van wijn voorspeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *