Categorieën
Nieuws

Welke wijn voor stoofperen?

Welke wijn is het beste voor stoofperen? Stoofperen zijn een heerlijk bijgerecht dat vaak gegeten wordt met de feestdagen. Met bijvoorbeeld kerst staan stoofperen in menig huiskamer op tafel. Het is dan ook niet vreemd dat er veel manieren zijn om stoofperen te bereiden. Van een familierecept tot grootmoeders stoofperen. In dit artikel zoeken we voor je uit welke wijn het beste is om stoofperen in te maken. Daarnaast geven we tips over hoe je de stoofperen weer kunt opwarmen, zonder dat deze smaak verliezen.

Wijn bij stoofperen

De beste wijn om stoofperen in te maken

 Voor het maken van stoofperen wordt vaak rode wijn gebruikt. Maar welke rode wijn is nou het meest geschikt om stoofperen mee te maken? Er zijn een aantal soorten rode wijn die heel geschikt zijn om stoofperen in te maken:

Stoofperen; welke rode wijn?

Er zijn meerdere wijnsoorten geschikt om stoofperen mee te maken. Met name de rode wijnen zijn natuurlijk populair om stoofperen mee te maken. Meestal wordt er dan ook rode wijn gebruikt om stoofperen mee te maken. Daarom hebben we voor jou uitgezocht welke rode wijnen het meest geschikt zijn om stoofperen in te maken. Er zijn een aantal prachtige rode wijnen die goed zijn om stoofperen in te maken:

Kies bij voorkeur voor een stevige rode wijn. De volle en diepe smaken van een stevige rode wijn passen uitstekend bij de zoete stoofperen. Je herkent deze wijnen aan een donkerrode kleur. Kies voor een fruitige smaak waar je zelf van houdt. Over smaak valt immers niet te twisten.

Waarom rode wijn bij stoofperen?

Rode wijn wordt vaak gekozen omdat de stoofperen dan die mooie rode kleur krijgen. Bovendien zijn er veel rode wijnsoorten die een heerlijke fruitige en intense smaak hebben. Dit past uitstekend bij stoofperen. Dit betekent natuurlijk niet dat er per sé rode wijn bij stoofperen hoort. Er zijn in de loop der jaren steeds meer andere wijnen en dranken gekomen die prima bij stoofperen passen. Denk aan de klassiekers: bessensap, druivensap of zelfs appelsap. Maar ook bier, thee en port worden vaak gebruikt om stoofperen te bereiden.

Witte wijn voor stoofperen

Hoewel stoofperen niet heel vaak in witte wijn gemaakt worden, kan dit wel gewoon. Ook dan krijg je een heerlijke smaak aan de stoofperen. De kleur van de stoofperen wordt dan natuurlijk niet zo rood als met rode wijn. Is dit erg? Nee zeker niet!

De stoofperen gemaakt met witte wijn krijgen dan een witte, haast goude, glans. Het ziet er bovendien niet alleen heel lekker uit, maar smaakt ook nog eens heel goed. De witte wijn die je goed kunt gebruiken om stoofperen in te maken zijn:

Kun je stoofperen met port maken?

Ook port leent zich uitstekend voor het maken van stoofperen. Port heeft vaak een nóg diepere en intensere smaak dan wijn. Bovendien staat Port bekend om de zoete afdronk. Dit gaat perfect samen met stoofperen. Portwijn en stoofperen kunnen dan ook prima. Een aantal goede suggesties portwijn bij de stoofperen zijn:

 1. Barão de Vilar Ruby Port (heerlijk bij stoofperen als dessert).
 2. Gnarly Head 1924 Port Barrel Aged Pinot Noir (Limited Edition (perfect voor bij stoofperen of andere stoofgerechten).
 3. Cambridge Ruby Port (past ook goed bij stoofperen)

Met port kun je stoofperen echt naar een nieuw niveau tillen. Hoewel het nog vrij onbekend is, is het maken van stoofperen in port een echte aanrader!

Stoofperen zonder wijn maken (vervangers)

Ben je op zoek naar een vervanger voor wijn om stoofperen mee te maken? Ook als je geen wijnliefhebber bent, of liever een ander ingrediënt dan wijn gebruikt om stoofpeertjes te maken, kan dat gewoon. Er zijn een aantal opties om stoofperen met een wijn-vervanger te maken:

 1. Bessensap in plaats van rode wijn.
 2. Appelsap in plaats van witte wijn.
 3. Druivensap in plaats van port.
 4. Thee (rooibos, Earl Grey of een andere smaak die je lekker vindt).

Je kunt eventueel ook wat extra suiker toevoegen als je stoofperen maakt zonder wijn. Wijn zorgt er namelijk voor dat de stoofpeertjes wat zoeter worden. Als je iets anders gebruikt (bijvoorbeeld thee of een speciaal biertje) dan kun je eventueel wat extra suiker toevoegen. Proef altijd eerst even en voeg naar smaak extra suiker toe.

Stoofperen opnieuw opwarmen

Je kunt stoofperen weer opnieuw opwarmen. Veel mensen kiezen ervoor om de stoofpeertjes al een dag van tevoren te maken. En geef ze eens ongelijk! De feestdagen zijn vaak al behoorlijk stressvol en druk, dus waarom niet de stoofperen iets eerder maken. Maar hoe kun je stoofperen opnieuw opwarmen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak? Je hebt drie manieren om stoofperen opnieuw te verwarmen:

Stoofperen met wijn opwarmen in de magnetron

De makkelijkste en snelste manier om stoofperen opnieuw op te warmen is in de magnetron. Dit doe je als volgt:

 1. Doe de stoofpeertjes en de wijn in een magnetronbestendige schaal.
 2. Dek de schaal af met magnetronfolie. Dit doe je om de smaken te behouden.
 3. Stel de magnetron in op een lage stand. Je wil namelijk niet dat de stoofperen opnieuw gaan koken in de wijn.
 4. Doe de stoofperen vervolgens tussen de 1 a 3 minuten in de magnetron.
 5. Voel even of de stoofperen warm zijn.

Stoofperen in de oven opnieuw opwarmen

Ook kun je stoofperen opnieuw opwarmen in de oven. Giet de stoofpeertjes met de wijn in een ovenschaal. Dek de schaal af met een ovenbestendige deksel of aluminiumfolie. Zet de oven vervolgens op een lage stand. Zorg ervoor dat het niet opnieuw gaat koken. Kies voor een temperatuur rond de 80 graden. Doe de stoofperen vervolgens ongeveer 15 minuten in de oven om ze goed warm te krijgen. Controleer regelmatig of het niet kookt en of de stoofperen al op temperatuur zijn.

Stoofperen opnieuw in de pan opwarmen

Heb je de stoofperen al in een pan gemaakt? Dan is het net zo makkelijk om de stoofperen opnieuw in de pan op te warmen. Ook hiervoor geldt: doe dit op heel laag vuur. Je wilt namelijk niet dat de wijn opnieuw gaat koken. Doe bovendien ook een deksel op de pan. Zo blijven alle heerlijke smaken, geuren en aroma’s van de wijn en de peertjes goed bewaard.

Bonustip: niet opwarmen

Wist je dat je stoofperen helemaal niet opnieuw op hóeft te warmen? Je kunt ze namelijk ook uitstekend koud serveren. Zeker rond de feestdagen zie je heel veel desserts met stoofpeertjes. De wijnsaus bij de stoofperen kun je in laten koken of inbinden. Je krijgt dan een heerlijke zoete saus die uitstekend bij desserts past. Ook over je ijs is dit heerlijk. Met een heerlijke dessertwijn heb je een fantastisch dessert met stoofperen!

Tips voor stoofperen in wijn:

 1. Kies de juiste peren: Vaak liggen er in de supermarkten rond de feestdagen speciale stoofperen. Zijn die er niet? Kies dan voor stevige, rijpe peren. De Gieser Wildeman is het bekendste merk om stoofperen van te maken. Ook de st. Remy peer wordt gebruikt om stoofperen mee te maken.
 2. Gebruik een goede wijn: Of je nou rode wijn, witte wijn of port gebruikt om stoofpeertjes mee te maken. Gebruik een goede wijn. Neem overigens niet de allerduurste wijn. Deze kun je beter gewoon opdrinken. Zoek een mooie middenmoter.
 3. Voeg lekkere kruiden toe:Veel gebruikte kruiden bij het maken van stoofperen in wijn zijn kaneelstokjes, steranijs of kruidnagel. Deze kruiden passen perfect bij een diepe intense wijnsmaak.
 4. Geef het de tijd:  Geef de stoofpeertjes even de tijd om de wijn goed op te nemen. Het duurt namelijk eventjes voordat de stoofperen de smaken van de wijn goed opnemen. Zet het vuur daarom laag en laat de peertjes even rustig zwemmen in de wijn.

Recept: Stoofperen in Rode Wijn

Nu je alles weet over welke wijn het meest geschikt is om stoofperen in te maken, is natuurlijk het moment aangebroken om zélf aan de slag te gaan. Daarom hebben we voor jou een eenvoudig en heel makkelijk recept gemaakt om toch heerlijke stoofperen te maken:

Heel makkelijk recept stoofpeertjes

***Ingrediënten:

 • 6 stevige peren (Gieser Wildeman)
 • 750 ml rode wijn (merlot, cabernet sauvignon, of shiraz)
 • 200 g suiker
 • 2 kaneelstokjes
 • 3 kruidnagels
 • 1 steranijs

Instructies:

 1. Schil de stoofperen, maar zorg dat de steeltjes aan de peer blijven zitten.
 2. Giet de rode wijn in een pan en voeg de suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en steranijs toe.
 3. Breng de wijn aan de kook. Zorg dat je de suiker goed oplost.
 4. Zet het vuur laag en voeg de peren toe. Zorg ervoor dat de peren goed onder de wijn staan. Gebruik je meer stoofperen? Gebruik dan ook meer wijn.
 5. Laat de rode wijn met daarin de stoofperen rustig sudderen. Je wilt dat de smaken van de wijn goed in de stoofperen trekken. Meestal duurt dit ongeveer 1 a 1,5 uur.
 6. Serveer je het als warm bijgerecht? Dan kun je de stoofperen zo opdienen. Serveer je het als dessert? Laat dan de stoofperen in de wijn afkoelen.

Heb je zelf nog goede wijntips voor bij de stoofperen? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *