Categorieën
Nieuws

Wijn uit Nederland

Wijn uit Nederland kan dat eigenlijk wel? Wanneer je aan bekende wijnstreken denkt, dan denk je al snel aan de bekende Franse streken zoals Bordeaux of de Bourgogne. En dat is natuurlijk ook helemaal niet gek. Want Frankrijk is immers het land als het gaat om wijn. Toch is in toenemende mate de Nederlandse wijn het aan populariteit aan het winnen. En eerlijk is eerlijk de kwaliteit van deze wijnen zijn ook prachtig.

Nederlandse Wijngaard

Opkomst van wijn uit Nederland

De opkomst van wijn uit Nederland is eigenlijk helemaal niet zo nieuw als men denkt. Er wordt namelijk al gespeculeerd dat er sinds de Romeinse tijd druiven werden verbouwd in Nederland. Maastricht werd in die tijd gezien als de juiste plek om wijn te verbouwen, dit had alles te maken met het gunstige landschap en de vruchtbare bodem. Later werd er ook in andere delen van Nederland begonnen met het verbouwen van wijn. In de Middeleeuwen heerste er een gunstig klimaat in Nederland voor veel druifsoorten waardoor er kwalitatief goede wijn verbouwd werd. In de 14e en 15e eeuw was de Nederlandse wijnbouw op zijn hoogtepunt. Rondom dezelfde periode maakte ook een nieuwe drank een opmars; bier. Door het toevoegen van hop in het bier werd dit langer houdbaar en kon hierdoor meegenomen worden op de verre zeereizen. Hierdoor steeg de bierconsumptie en nam de wijnconsumptie af.

Wijn uit Limburg en Noord-Brabant

Vele (honderden) jaren later werd er rond het begin van de jaren ’70 weer gekozen voor het produceren van wijn. Enkele gedurfde ondernemers begonnen met het aanleggen van wijngaarden in Limburg en Noord-Brabant. In 2019 telde Nederland bij elkaar zo’n 170 wijngaarden en is nog altijd groeiende. Dit komt deels dankzij de stijgende temperatuur in Nederland waardoor druiven beter kunnen volgroeien, maar ook dankzij nieuwe technieken waar steeds meer wijnboeren zich mee inlaten. Onze verwachting is ook dat de opkomst van de Nederlandse wijn nog lang niet klaar is.

Kwaliteit van wijn uit Nederland

De kwaliteit van wijn uit Nederland wordt alsmaar beter. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Onder andere doordat er steeds meer concurrentie bijkomt. Hogere concurrentie draagt bij aan de kwaliteit van het eindproduct. Jaarlijks wordt er bij de Wijnkeuring van de Lage landen waaronder Duitsland en België ook aan deelnemen een kwaliteit meting gehouden. En ieder jaar zien we dat de Nederlandse wijnen hoge ogen scoren in het buitenland. Nu horen wij je denken; maar als die Nederlandse wijn nou echt zo goed is, waarom zien we daar dan zo weinig van? Het klopt dat de Nederlandse wijnen vrijwel uitsluitend in de betere restaurants verkrijgbaar zijn. Ook kun je deze wijnen exclusief vinden bij de wijnboer of online.

Wijn uit Nederland duur?

Is wijn uit Nederland duur? Een reden dat de Nederlandse wijn nog niet het grote publiek heeft bereikt is dat het voor groothandels en supermarkten nog een te prijzig product is voor het huidige assortiment. Dit heeft te maken met het arbeidsintensieve proces om een kwaliteitswijn te maken. Veel van deze arbeid is met de hand gedaan en arbeidskosten in Nederland zijn nu eenmaal hoog. Bovendien is de grondprijs in Nederland hoger dan bijvoorbeeld in Frankrijk. Daarnaast heeft de schaalbaarheid ook een sterke invloed op de prijs en daarmee de toegankelijkheid van de de wijnen. De kwaliteit mag dan hoog zijn, maar de bulkpartijen waarmee de Fransen komen daar kan geen Nederlandse wijngaard tegenop.

Bekende Nederlandse wijngaarden

Voor een bezoek aan een echte wijngaard hoef je niet ver af te reizen. Ook in Nederland zijn er bekende wijngaarden waarbij je echt het gevoel krijgt even in de Franse Provence te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld naar de oudste wijngaard van Nederland; de Apostelhoeve. Deze wijngaard is gelegen in Limburg en heeft een rijke geschiedenis. Dankzij de prachtige historische ligging maakt het een spectaculair dagje uit. Het is een leuk en leerzaam uitje. Het leuke hieraan is dat het echt kleinschalig aanvoelt waardoor de passie en vakmanschap ervan af spat! Bovendien doorloop je alle facetten van het wijnproces. En kun je na afloop in een van de proeflokalen genieten van een hoge kwaliteitswijn van eigen bodem. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je alvast een voorproefje? Bestel deze kwaliteitswijn van Nederlandse bodem dan alvast hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *