Rode wijn

Een goed glas rode wijn kan soms heerlijk zijn. Sterker nog, er wordt zelfs beweerd dat het drinken van 1 glas rode wijn bij kan dragen aan een betere gezondheid. Toegegeven, dit is nooit wetenschappelijk bewezen en dit gaan wij hier ook niet claimen. Wel durven wij aan te gaan dat, ondanks dat men vaak de voorkeur geeft aan witte wijn, er een rode wijn is voor iedereen. 

rode wijn

Toegankelijke Rode wijn

Bij het zoeken naar een toegankelijke rode wijn wordt vaak bedoelt dat de wijn niet zo zwaar mag zijn. En dus een niet al te overheersende smaak mag hebben. Deze smaak wordt vaak afgegeven door het materiaal waar de wijn op rust en het type druifsoort. Er zijn een hele boel toegankelijke druifsoorten te vinden voor deze wijn. De truc is om een wijn te selecteren die niet al te veel tannines bevat. Deze zorgen vaak voor een droge smaak en bittere afdronk. De Pinot Noir is bij uitstek een perfecte druifsoort om mee te beginnen als je opzoek bent naar een toegankelijke rode wijn. 

Tannines

Zoals zojuist al gezegd zorgen de tannines in de rode wijn voor een bittere afdronk en een droge wat zware smaak. Echter, juist deze tannines zorgen er ook voor dat de wijn de volle smaaksensatie heeft en de prachtige kleur. Pas wel op met rode wijn en tannines als je een beginnend drinker bent. Kies dan voor een wijn die wat milder van smaak is zodat je heerlijk kunt genieten van een goed glas rode wijn! Kies daarom voor een smaakvolle Merlot of een prachtige Pinot Noir.

Rode wijn Frankrijk

Frankrijk, het land waarbij een goed glas wijn en een stokbrood zo ongeveer hand in hand gaat. Vaak wordt gedacht dat de alle rode wijn uit Frankrijk komt, maar dit is zeker niet het geval. Wel is het zo dat vanwege het gunstige klimaat er vele wijngaarden te bekennen zijn. Ieder wijnhuis heeft zo zijn eigen druifsoort en eigen label als het ware. Deze worden gekenmerkt op het etiket van de fles wijn. Bekende Franse wijnstreken zijn; Bordeaux, de Elzas, Bourgogne en de Provence. Uit deze streken komen de meest heerlijke druifsoorten voor en deze worden verwerkt tot prachtige rode wijnen.  

Rode wijn Argentinië 

Van de totale wijnproductie, zo’n 1,5 miljard liter per jaar, is de rode wijn met 2/3e van het totaal goed vertegenwoordigd. Al eeuwen lang staat Argentinië vanwege het gunstige klimaat en de landschappen bekend als een goede kweekplaats voor wijngaarden. De meest bekende streek uit Argentinië is dan ook wel de Mendoza. Door de rijke geschiedenis van het land met de vele Europese invloeden zijn er ook veel Europese druifsoorten te vinden zoals; Malbec, Sangiovese en de Tempranillo. De belangrijkste rode wijnen uit Argentinië zijn; de Malbec, de Bonarda, de Shiraz en tot slot de Cabernet Sauvignon. Deze heerlijke druifsoorten groeien eigenlijk zonder enige tussenkomst van groeisupplementen of andere bewerkingsmethoden. Dit heeft te maken met de gunstige ligging van de wijnstreken. Doordat Argentinië een relatief hoog en droog klimaat heeft zorgt dit ervoor dat er nauwelijks schimmel voorkomt. Dit komt de kwaliteit van de wijnen ten goede.    

Rode wijn Afrika

Ondanks dat de focus in Afrika grotendeels zich richt op de witte wijn. Heeft toch ook Afrika een paar heerlijke rode wijnen die we u niet willen onthouden! Ook hier groeien vanwege het gunstige droge klimaat de volgende druifsoorten als kool; de cabernet sauvignon, de shiraz, merlot en de cinsault. De Zuid – Afrikaanse druifsoorten en wijnen staan vaak bekend om hun volle smaak en zijn erg tannine rijk. Hierdoor zijn ze goed te combineren uitgesproken vleessoorten zoals wild.

Kater

Een veel gehoord geluid is dat je een kater zou krijgen van rode wijn. Of dit nou een fabeltje of feit is, dat is eigelijk niet eens zo belangrijk. Het begint namelijk met het selecteren van de juiste wijn. Kies als beginner nooit voor een wijn met veel tannines, want over het algemeen kunnen mensen hier niet erg goed tegen. Ten tweede, selecteer de wijn niet louter op prijs maar juist op kwaliteit. Kies daarom niet een wijn van 2 euro maar bijvoorbeeld 5 euro. Ga voor een mooie heldere kleur, vaak zijn deze wijnen wat toegankelijker en zorgen voor minder last in de ochtend!