Cabernet

De Cabernet Sauvignon is in toenemende mate populair. Sterker, het is de meest gebruikte druifsoort voor het produceren van rode wijn.  De druifsoort heeft een erg volle en kenmerkende smaak. Daarnaast wordt deze druifsoort ook veel gebruikt voor de mooie donkere kleur in bepaalde wijnen. Het is een blauwe druifsoort die bestaat uit een kruising tussen de Sauvignon Blanc en de Cabernet Franc.

Cabernet

Verschil tussen Cabernet Sauvignon en Merlot?

Hoewel beide druifrassen zijn oorsprong vinden in Bordeaux. En beide enorm populair zijn bij het maken van rode wijn. Zijn er wel degelijk verschillen tussen beide druifsoorten. We hebben ze hier onder even op een rijtje voor je gezet. 

MerlotCabernet sauvignon
relatief weinig tanninesbetrekkelijk veel tannines
naar verhouding vrij neutrale tannines en zurenrelatief zware tannines
fruitige smaak; kersen, pruimen en bessenaromatische smaken; tabak, kersen, zwarte bessen en cederhout
relatief laag alcohol percentagevaak een wat hoger alcoholpercentage

Zoals je kunt zien zijn er wel degelijk verschillen tussen beide druifsoorten. Echter, een groot deel van de smaak hangt ook af bij de locatie van het aanplanten. Zo wordt er ook veel Cabernet Sauvignon aangeplant in Chili. Vanwege het warme klimaat is juist hier de druif wat fruitiger van smaak maar behoudt het zijn kenmerkende volle smaak. 

Cabernet Sauvignon geblend. 

Een combinatie van verschillende druifsoorten noem je een blend. Bij uitstek lenen de Merlot en de Cabernet-Sauvignon zich goed voor een mooie geblende wijnsoort. Daarom zul je dit ook vaak zien in de praktijk. De verfijnde en fruitige smaak samen met de volle aromatische Cabernet Sauvignon smaakt fantastisch!

Welke gerechten passen bij deze wijn?

We gaan er hier vanuit dat je een mooie volle smaakvolle Cabernet hebt uitgekozen. Je kunt dit al vaak herkennen aan de kleur van de wijn. Hoe donkerder hoe voller deze van smaak is. Vanwege de rijping op het zware eikenhout of cederhout komen de aroma’s nog beter tot hun recht. Maar welke gerechten passen hier nou bij?

  • rood vlees
  • eendenborst
  • wild 
  • entrecote 
  • rib-eye 

Dit is slechts een selectie van gerechten waarbij je deze wijn goed zou kunnen serveren. Maar wat je wel kunt zien is dat het ook wat zware gerechten zijn. Kies je namelijk voor een te licht gerecht. Dan vallen de smaken van dit gerecht in het niet bij de volle smaak van de Cabernet. Het is juist de bedoeling dat de wijn die je serveert het gerecht omhoog tilt en niet andersom.

Cabernet Sauvignon kopen?

Ben jij opzoek naar een kwalitatief goede Cabernet-Sauvignon? Dan ben je hier aan het juiste adres. Met zoveel verschillende soorten zit er altijd een bij die bij jou en jouw visite zeker in de smaak zullen vallen. Wil je liever een geblende Cabernet? Of toch een mooie volle aromatische Cabernet Sauvignon? Ben jij een echte Bourgondiër en hou jij wel van een goed glas wijn? Bekijk dan eens de mogelijkheid om een doosje te bestellen. Vaak krijg je hierdoor een nog scherpere prijs!