Malbec

Malbec wijn kopen? Deze wijnsoort heeft zich aardig goed geknokt tussen de meest populaire en bekende rode wijnsoorten. Deze pittige druifsoort bevat enorm veel power en heeft een sterke volle smaaksensatie. Je kunt hem haast al niet meer wegdenken op de vele menukaarten van verschillende restaurants. Ondanks dat deze druif zo zwaar van smaak is, valt hij toch mooi te combineren met diverse gerechten.

Malbec

Wist je dat: De Malbec heeft zelfs zijn eigen nationale dag; 17 april is het wereld-Malbec-dag!

Smaak van Malbec

Afhankelijk van waar de druif is aangeplant krijg je diverse smaken uit de Malbec. Deze druifsoort wordt namelijk wat soepeler en zachter van smaak in een warmer klimaat. Dus kies je voor een Argentijnse Malbec dan is de kans groot dat een wat rijpere en misschien zelfs fruitigere smaak krijgt dan met bijvoorbeeld een Franse Malbec. De Malbec is een druifsoort die gevoelig is en houdt van een droog en warm klimaat. Ook het rijpingsproces van deze druifsoort is langer dan normaal. Daarnaast is hij erg gevoelig voor schimmels en heeft hij het liefst ook zwoele temperaturen in de nacht. Op dit moment zijn er zo’n zeven landen die de Malbec verbouwen, maar de druif vind zijn oorsprong in Frankrijk. Daarnaast zijn er bekende en populaire wijnsoorten uit Argentinië en Chili gemaakt van deze druifsoort.

De kleur

Veel wijnen die gemaakt zijn van de Malbec zijn goed te herkennen aan de mooie volle diepe paars-achtige gloed. Wil je nou eens punten scoren tijdens een wijn proeverij? De Malbec is altijd goed te herkennen. Let hierbij op de fantastische dieproze rand aan de druif. Zoals hierboven al is gezegd verschilt de druif van smaak per regio. Hoe warmer, hoe fruitiger en sappiger de structuur. Er is veel donker fruit te herkennen in de geur en smaak van deze druifsoort. Zo kun je dus denken aan; zwarte bessen, kersen en pruimen. 

De Franse of Argentijnse Malbec?

De oorsprong van de druif ligt in Frankrijk. Begin 1900 was de druif enorm populair bij de Franse boeren om te verbouwen. Maar vanwege de weergevoeligheid van de druif en het lange rijpingsproces werd het soms te ingewikkeld. Zo is 75% van de totale oogst in 1956 verloren gegaan van deze Malbec-druif doordat het s’nachts vroor. Om deze reden heeft de druifsoort zijn heil ergens anders gevonden. Argentinië, een land met een heerlijk warm klimaat, is uitermate geschikt voor het verbouwen van deze druif. Hier zijn de temperatuur verschillen tussen dag en nacht ook niet bijzonder groot waardoor het rijpingsproces geoptimaliseerd kan worden. Ondanks het feit dat door het klimaat de temperaturen behoorlijk zijn verschoven in de Frankrijk wordt toch nog altijd de Malbec uit Frankrijk geproduceerd. Echter, juist door deze grote temperatuur verschillen zal de smaak van deze wijn wel het beste tot zijn recht komen in een warmer klimaat zoals Argentinië. 

Goed te combineren bij…

De Malbec, een heerlijk volle smaaksensatie maar toch een soepele fruitige afdronk. Deze druifsoort valt goed te combineren bij diverse vleesgerechten, pastagerechten maar ook vegetarische gerechten. Daarnaast is deze wijn ook prima geschikt als een borrelwijn. 

  • Entrecote
  • een mooie steak
  • mooie volle pasta

Vegetarische gerechten met Malbec

  • gerechten met paddenstoelen
  • gerechten met gegrilde groenten

Denk hierbij aan lekkere gevulde Portobello met allerlei lekkere groenten. Of gegrilde paprika schijven van de BBQ. Je kunt oneindige combineren en om jouw gerechten naar een hoger smaaksensatie te brengen combineer je ze met deze fantastische wijn.