Merlot

Merlot wijn kopen? Wellicht is de Merlot wel een van de meest bekendste en klassieke druifsoorten van Frankrijk. Deze soort vind haar oorsprong in de regio Bordeaux. Naast de naamsbekendheid heeft deze druifsoort ook meerdere kenmerken waardoor deze wereldwijd ongekend populair is. De naam van zou zijn afgeleid van het Franse woord voor merel namelijk Merle. Wat veel mensen niet weten is dat deze druifsoort vaak werd gecombineerd met een Cabernet Sauvignon vanwege mooie complementaire eigenschappen van beide druifsoorten. 

Merlot

Oorsprong Merlot

Al sinds de 18e eeuw komt de druif voor in de Franse geschiedenis. Het wordt gelijk al beschouwd als een van de betere rassen in Frankrijk. Zeker in de afgelopen jaren wint de Merlot het enorm aan populariteit. Dit is grotendeels te danken aan de manier waarop de druif groeit. Het heeft namelijk een gematigd klimaat nodig en groeit in een rustig tempo. Hierdoor komen de fruitige aroma’s goed tot zijn recht, maar behoud het toch een intens karakteristieke smaak. In de loop der jaren is het steeds gemakkelijker geworden om wereldwijd de Merlot aan te planten. Een bekend producent naast Frankrijk is Chili. Hier word sinds de jaren zeventig de druif verbouwd. Vanwege het klimaat in Chili is de druifsoort hier iets intenser en sensationeler van smaak dan vergelijken met de Europese variant. Daar waar andere druifsoorten vaak een goed aanpassingsvermogen hebben aan de verschillende klimaatsoorten en temperaturen. Is het bij de Merlot zeer bepalend voor de smaak. Wanneer deze druifsoort wordt blootgesteld aan wat hogere temperaturen zal de wijn wat zwoeler en voller smaken. 

Smaak van Merlot

Door het relatief lange groeiproces van de druif kent de druifsoort een rijke smaakvolle en fruitige smaaksensatie. Ook heeft deze druifsoort van origine aanzienlijk neutrale en lage tannines en zuren. Hierdoor wordt de toegankelijkheid van de wijn die er uiteindelijk gemaakt van wordt een stuk hoger. De smaak van Merlot kenmerkt zich aan de hand van een aantal bekende fruitige smaken; kersen, bessen en pruimen. Ook bevat de wijn minder tannine waardoor de huidige (rode) wijndrinkers de wijn graag zo jong mogelijk willen drinken. 

tip: Over het algemeen kun je de wijn het best drinken op zo’n 16,7 graden Celsius (lichtgekoeld)

Bij welk vlees drink je het?

Wanneer je een mooie jonge Merlot hebt aangeschaft. Dan wil je natuurlijk dat het past bij jouw gerecht. Op de vraag welke vleessoorten geschikt zijn voor de Merlot is dan ook geen eenduidig antwoord. Wel is het zo, dat wanneer je een jonge Merlot hebt, dan bevat deze weinig tannines en een relatief lage alcoholpercentage. Dit combineert mooi met kalfsvlees en bepaalde stoofgerechten. Kies je voor een Merlot bijvoorbeeld uit Chili, dan heeft deze vaak een wat zwaardere en zwoelere smaak. Bepaalde vleesgerechten zoals rund en varkensvlees passen hier goed bij. Probeer over het algemeen vis te vermijden met deze wijn.

De lekkerste Merlot vind je hier!