Pinot Noir

Wanneer je opzoek bent naar een toegankelijke druifsoort voor een rode wijn dan kun je denken aan de Pinot Noir. Deze blauwe druivenras is licht van smaak en bevat relatief zachte tannines. De kleur van deze wijn is over het algemeen niet zo donker en heeft voor veel mensen een toegankelijke smaak en geur. De wijn wordt gekenmerkt door zijn zachtheid, soepelheid en toegankelijkheid. 

Pinot Noir

Oorsprong Pinot Noir

De oorsprong deze blauwe druivenras ligt in Bourgondië, Frankrijk. Andere landen hebben inmiddels getracht de druifsoort elders te kweken, maar dit bleek nog een zware opgave. Deze druifsoort heeft een extreem gunstig en gematigd klimaat. Hierdoor is het groeiseizoen van de vruchten langer en daarom veel fruitiger van smaak. Daarbij heeft de druif ook behoorlijk wat liefde en aandacht nodig. Juist om deze redenen kom je de Pinot Noir niet zomaar overal tegen. 

Wist je dat: Pinot Noir een belangrijk bijdrage levert aan Champagne. Samen met de Chardonnay en Pinot Meunier vormen dit belangrijke grondstoffen voor champagne. 

Toegankelijke wijn

Vanwege de vele aroma’s en fruitige smaak is de Pinot Noir een hele toegankelijke druifsoort. Vaak wordt aangeraden om te beginnen met dit type druifsoort als je nog niet zo bekend bent met het drinken van rode wijn. Ook kent dit type druifsoort relatief weinig tannines waardoor het een wat lichtere afdronk heeft. 

Pinor Noir vleesgerechten

Vanwege de lichte smaak kun je deze druifsoort bij een aantal vlees gerechten serveren. Hierbij moet je wel denken aan dat het vlees niet te overheersend wordt en andersom. Kies daarom voor wat zachtere tonen ook in je gerecht. Denk hierbij aan de volgende soorten vleesgerechten om jou Pinot Noir bij te serveren;

  • kalfsvlees
  • Gevogelte; kip, kalkoen maar bijvoorbeeld geen duif
  • Zachte kalfs entercote 
  • Paté
  • Salade met kipfilet of spekjes of tonijn
  • Varkensvlees

Visgerechten

Doordat Pinot Noir een hele zachte en licht romige zelfs fruitige smaak heeft kan dit een aantal visgerechten echt omhoog trekken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan;

  • Vrijwel alle witvis; kabeljauw, tilapia en sliptong
  • Tonijn: een vlees-achtige vis maar heerlijk te combineren met een Pinot Noir

Kortom: je kunt met deze druifsoort vrijwel alle kanten op. De soepelheid en toegankelijkheid van deze wijn zorgen ervoor dat hij bij vrijwel iedereen goed in de smaak valt. Wil jij weten welke wijnen van deze druif gemaakt worden klik dan op onderstaande button of kijk in de shop!