Rosé

Wie denkt aan Rosé, denkt gelijk aan een heerlijke frisse, fruitige drank die uitstekend in het zonnetje gedronken kan worden. Maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon het hele jaar door drinken.. Er zijn verschillende soorten Rosé en het is natuurlijk geheel aan jouw welke soort het beste bij jouw past. Over smaakt valt immers niet te twisten.

Rosé

Wat is Rosé?

Rosé of Roséwijn wordt meestal gemaakt van blauwe druiven. Soms worden er ook witte én blauwe druiven gebruikt. Het is een soort hele lichet-rode wijn. Deze wijnsoort wordt over het algemeen gekoeld gedronken. Verschillende Rosé wijnen onderscheiden zich in kleur, smaak, fruitigheid en natuurlijk de druif waar de wijn van gemaakt wordt.

Hoe komt de wijn aan zijn roze kleur?

Rosé komt aan zijn kleur door de blauwe schillen van de blauwe druif bij het sap te leggen. Hoe langer de schillen bij het sap (de most), hoe donkerder de kleur zal zijn. Zo kan de wijnproducent dus kiezen voor een lichte, of een donkere kleur. Als het sap de gewenste kleur heeft bereikt worden de schillen en het sap gescheiden. En hoe zit dat met het mengen van rode en witte wijn? Over het algemeen is het verboden om de roze variant te maken door rode en witte wijn met elkaar te vermengen. Omdat je niet hetzelfde resultaat krijgt door het mengen van rode en witte wijn mag dit niet. In de Europese Unie mag alleen voor champagne rosé de rode met witte wijn vermengd worden.

Waar komt Rosé vandaan?

Rosé neemt een aandeel in van ongeveer 10% van alle wijnsoorten. De meeste roséwijnen komen uit Frankrijk, maar daarnaast maken Duitsland, Portugal, Kroatië en Spanje veel van deze wijnsoort. Bovendien zijn er over de hele wereld steeds meer wijnstreken die naast de “gewone” rode en witte wijnen, ook een rosé variant hebben. Het aanbod van deze roze wijn is de afgelopen jaren flink gegroeid en wint steeds meer aan populariteit. Er zijn over de hele wereld dus ook steeds meer wijnboeren die zich ook deze wijnsoort zijn gaan aanbieden.

Rosé uit Frankrijk

Frankrijk is grootleverancier als het gaat om wijn en dat is in de wereld van de rosé niet anders. 25% van alle rosés komt uit Frankrijk. De bekendste streek is de Provence en staat bekend om zijn goede wijnen van hoge kwaliteit. Met een wijn uit de Provence ben je dan ook verzekerd van een heerlijke wijn.

Van welke druifsoorten wordt het gemaakt?

De Provence in Frankrijk is de grootste producent ter wereld van rosé. Er zijn verschillende druifsoorten die in verschillende regio’s gebruikt worden bij het maken deze wijnsoort. Enkele bekende druifsoorten zijn:

  • Cabernet Sauvignon
  • Syrah
  • Tempranillo uit Spanje
  • Grenache
  • Mourvèdre

Deze verschillende Rosés hebben allemaal eigen kenmerken, smaakprofielen en een geheel eigen karakter. Ben je een liefhebber van zoete wijnen, of hou je meer van de droge variant, er is een groot aanbod en er zijn diverse soorten.. Zo kun je kiezen voor fruitig, droog, zoet, vol van smaak of voor een lekkere kruidige variant.

Lekkere soorten Rosé

Ben je een liefhebber van fruitige wijnen? Dan is deze wijnsoort uitermate geschikt om te drinken. Een roséwijn kenmerkt zich zelfs door fruitigheid en vrijwel elke soort heeft dan ook wel iets fruitigs. Op zoek naar een echte fruitige wijn? Dan is de Sangiovese Rosé. Hou je van nét iets zwaarders? Dan is de Syrah Rosé uitermate geschikt. Zoals gezegd, over smaak valt niet te twisten, dus wat een lekkerste wijn voor jou is, zul je toch echt zelf moeten ontdekken. Een goed uitgangspunt is hierbij: Drink je al een andere wijnsoort van een bepaalde druif of uit een bepaalde streek? Kijk dan eens of ze ook een Rosé variant hiervan hebben.