Categorieën
Wijn

Welke wijn bij tapas? Een ultieme gids

Tapas zijn misschien wel het ultieme gerecht om samen met familie of vrienden te eten. Het samen delen van verschillende tapas is iets wat zorgt voor gezelligheid. Bovendien worden tapas steeds populairder. Eerder werden tapas alleen gegeten in Tapas restaurants, maar tegenwoordig worden Tapas steeds vaker zelfgemaakt.

wijn bij tapas

Wijn bij tapas

Daarnaast worden tapas nu ook steeds vaker bij speciale gelegenheden gegeten. Eén van de “foodtrends” van de laatste jaren zijn kerst tapas. Als jij net als vele anderen ook met de kerst tapas wilt gaan maken, dan is deze wijngids precies wat je zoekt. Wij vertellen je namelijk precies welke wijn je het beste bij kerst tapas kunt serveren.

Welke wijn bij tapas?

Er zijn natuurlijk oneindig veel tapas. Daarnaast zijn er ook ontelbaar veel verschillende wijnen. Bovendien heeft iedereen ook weer een andere smaak. We beginnen dan ook maar meteen met onze belangrijkste tip: Neem wat jij lekker vindt!

Ben je een liefhebber van rode wijn en hou je niet zo van wit? Ga dan ook bij tijdens de kersttapas voor een lekkere rode wijn. Wil je daarentegen precies weten bij welke tapas welke wijnsoort past? Lees dan snel verder!

De tapas bepalen de wijn

Tapas zijn natuurlijk heel gevarieerd. Er zijn tapas met vlees, met vis en natuurlijk ook groentetapas. Bovendien worden er bij de tapas vaak verschillende kaasjes en worst geserveerd. Daarnaast kunnen de tapas ook nog eens verschrikkelijk uiteen lopen qua smaak. Je hebt lichte, frisse tapas en wat intensere tapas die een ware smaakexplosie zijn. Toch is er een belangrijke regel bij het kiezen van de juiste wijn bij tapas:

Bij lichte tapas past een lichte wijn en bij tapas die rijk van smaak zijn past een zwaardere wijn.

Schema: welke wijn bij welke tapas

In onderstaand schema hebben we een aantal populaire en bekende tapas op een rijtje gezet. Daar hebben we bijgezet welke wijn er het beste bijpast.

Soort tapasRood/wit/roséWelke wijn?
VistapasWitSauvignon Blanc of Albariño
GroentetapasRood of witMerlot of Grenache
VleestapasRoodSpaanse Rioja of Italiaanse Chianti
GazpachoWitRueda of Sauvignon Blanc
TortillaRood of roséRioja Crianza
Patatas BravaWitCava
SardinesWitSauvignon Blanc of Muscadet
OlijvenAlle wijnenChardonnay of Pinot Noir
Pan con TomateRood of witCava of Mencia
TomatensalsaWitChianti
ChurrosWit (zoet)Moscato of Riesling
Quesadilla’sRoodSpaanse Tempranillo of Italiaanse Sangiovese
Pincho’sRoodRioja
EmpanadasRoodTempranillo of Chardonnay
SerranohamRood, rosé en witRiesling, Albariño of een andere zoete witte wijn
Manchego balletjesRood of witRioja (rood), Verdejo (wit) of Viura (wit).
Garnalen in knoflookWitCava
Gehaktballetjes in tomatensausRoodPinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon
Schema: welke wijn bij tapas

Witte wijn bij tapas

Witte wijn past ook uitstekend bij tapas. Zeker bij lichte tapas. Voorbeelden van lichte tapas zijn bijvoorbeeld garnalen, oesters of een frisse ceviche. Wil je graag witte wijn bij de tapas? Dan kun je het beste kiezen voor een droge witte wijn. Goede bijpassende wijnen voor bij de tapas zijn bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een Albariño. De smaken van deze twee wijnsoorten passen perfect bij de lichte en verfrissende smaken van vis-tapas of andere frisse tapas.

Rode wijn bij tapas

Ben je een liefhebber van rode wijn? Dat kan natuurlijk ook perfect bij tapas. Met name bij tapas met vlees past rode wijn uitstekend. Echte klassieke tapas zijn natuurlijk tapas met chrorizo of gehaktballetjes in tomatensaus. Hier past rode wijn perfect bij. Rode wijn geldt als een belangrijke begeleidende wijn bij vlees. Daarom past rode wijn ook zo goed bij vleestapas. Een Spaanse rode wijn past natuurlijk perfect bij tapas. Wij raden daarom ook een Spaanse Rioja aan.

Rosé bij tapas

Ook Rosé past uitstekend bij tapas. Zeker omdat er zoveel verschillende tapas zijn, past rosé hier perfect bij. Rosé wordt namelijk vaak gezien als een soort overgangswijn tussen rood en wit. Bovendien past rosé natuurlijk perfect bij de warme temperaturen van Spanje. Is het lekker weer en ga je tapas maken? Dan weet je zeker dat je met een lekkere rosé altijd goed zit! Kies je voor rosé bij de tapas? Kies dan voor een droge maar fruitige rosé. Een Provence rosé is hier een prachtig voorbeeld van. Deze rosé past goed bij veel verschillende tapas gerechten.

Sangria bij de tapas

Wil je echt helemaal in de Spaanse sferen blijven, dan is Sangria bij de tapas natuurlijk een perfecte drank. Deze Spaanse drank wordt bovendien ook nog eens gemaakt op basis van wijn. Vervolgens wordt de wijn heerlijk gekruid met sinaasappel, ananas, perzik of appel. Soms worden er ook andere vruchten gebruikt. Vervolgens wordt er suiker, honing en vruchtensap aan toegevoegd om tot een heerlijke sangria te komen. Het voordeel is dat je de sangria dus helemaal op je eigen smaken kunt afstemmen. Onderaan de pagina vind je een recept om zelf sangria voor bij je tapas te maken.

Samenvatting

Of je nou met vrienden tapas gaat eten, of speciaal voor de kerst tapas gaat maken, er staat maar één ding voorop: Kies een wijn die jij lekker vindt. Er zijn heel veel verschillende soorten tapas en bij ieder tapasgerecht past weer een andere wijn perfect. Als basis kun je wel nemen:

  • Veel vleestapas = Rode wijn.
  • Vooral vistapas = Witte droge wijn.
  • Vegetarische tapas = Soepele rode wijn.
  • Tapas algemeen = Rosé of Sangria.

Recept: Sangria voor bij de tapas

Sangria bij de tapas recept

Ingrediënten:

  • 1 fles rode wijn (bij voorkeur Spaanse wijn zoals Tempranillo)
  • 1 sinaasappel, in plakjes gesneden
  • 1 citroen, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels suiker (meer of minder mag natuurlijk altijd).
  • 2 eetlepels brandy
  • 1 sinaasappelsap (vers geperst, ongeveer 1 kopje)
  • 1 kopje bruisend water
  • IJsblokjes
  • Vers fruit zoals aardbeien, perziken of appels (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Begin met het fruit:
    We beginnen met het wassen van het fruit.Vervolgens snijden we de sinaasappel en citroen in dunne plakjes. Het overige fruit snijd je in hapklare stukjes, maar ook niet té klein.
  2. Pak een grote kan en voeg alles samen.
    In een grote kan doen we de rode wijn en het verse fruit. Vervolgens voegen we suiker toe. Daarna roeren we het geheel goed door, tot de suiker is opgelost in de wijn. Pas wel op, je kunt later nog wel suiker toevoegen, maar de sangria minder zoet maken is lastiger.
  3. We doen nu de brandy bij onze Sangria mix in.
    Ook de brandy mag nu bij het geheel. Dit zorgt ervoor dat de sangria meer diepte krijgt. Bovendien past brandy heel goed bij de fruitsoorten.
  4. Voeg (vers) sinaasappelsap toe aan de sangria
    Pers een sinaasappelsap uit en voeg het sinaasappelsap toe aan de sangria. Dit zorgt ervoor dat de sangria straks een nog fruitigere smaak heeft.
  5. (Optioneel) voeg bruiswater toe aan de sangria
    Wil je liever een sangria met prik dan een sangria zonder prik? Dan kun je nu bruisend water toevoegen aan de sangria.
  6. Laten staan
    Nu laten we de sangria even een tijdje met rust. Laat de sangria minstens 2 uur staan, maar bij voorkeur langer. De sangria heeft even tijd nodig om alle smaken in zich op te nemen.
  7. Serveren
    Serveer de sangria met ijsblokjes. Heb je nog extra fruit over? Dan kun je dit nu ook toevoegen aan de sangria voor een finishing touch.

Suggesties?
Heb jij zelf suggesties over heerlijke wijnen bij de Spaanse tapas? Of heb je juist een heerlijk tapasgerechtje? Laat het ons weten in de reacties en breng anderen op ideeën!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *