Witte wijn

In de zomer, in de tuin, op het terras of tijdens een goed diner, eigenlijk is er altijd wel een goede reden te vinden voor een heerlijk glas witte wijn! Maar hoe bepaal je nou welke wijn je moet hebben voor welke gelegenheid. Ook is het hartstikke leuk om zo nu en dan een lekker wijntje cadeau te doen. Voor alle tips en informatie over witte wijnen ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel beschrijven wij een aantal populaire wijnen, hoe je ze het best kunt bewaren en waar je ze het voordeligst kunt aanschaffen!

witte wijn

Witte wijn soorten

De witte wijn soorten wordt vaak gezien als een toegankelijke manier om te starten met wijn drinken. De smaken worden door vele ervaren als soepel, fruitig en fris. Daarom beginnen over het algemeen mensen ook wat eerder met witte wijn dan met de rode wijn soorten. De witte wijn wordt gemaakt van het sap van groene druiven in tegenstelling tot bij rode wijnen wordt in het wijn proces geen gebruik gemaakt van de schillen / stokjes of pitten. Hierdoor bevatten witte wijnen zo goed als geen tannines en krijgt het een heerijk fruitige smaak met een prachtige transparante kleur, vandaar witte wijnen. Er zijn een aantal wijnen enorm populair zoals de Chardonnay, Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio. Deze wijnen zijn goed geschikt als toevoeging aan bepaalde gangen van een diner of als heerlijke borrelwijn. 

tip: ook witte wijnen kunnen een prachtige houtgelagerde smaak krijgen, met name de Chardonnay is hier goed geschikt voor. 

Droge witte wijn 

In het algemeen als je ergens op een terras of tijdens een diner een goed glas wijn besteld krijg je een droge witte wijn. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Een droge wijn heeft de naam te danken aan het lage rest suiker gehalte. Rest suiker, zijn de suikers die in de wijnen zitten (druivensuiker of vruchtensuiker). Hoe minder rest suiker hoe droger de wijn. Hoeveel suiker erin zit heeft met een aantal factoren te maken; omgeving, klimaat en druifsoort. Hieronder zie je schematisch hoeveel suiker er ongeveer per wijnsoort in een glas zitten. 

Zoete witte wijnRode wijnDroge witte wijn
6 gr suiker per glas1.5 gr suiker per glas0.6 gr suiker per glas.

Toch is de smaakbeleving van de droge witte wijnen over het algemeen zeer fris & fruitig. En zul je daarom ook niet zo snel kiezen voor een zoete witte wijn. Wil je toch liever een zoete witte wijn klik dan hier voor ons aanbod.


Witte wijn kurk of schroefdop

Nog niet zo heel lang geleden had je geen keuze als het ging om de afsluiting van een fles wijn. Alles was namelijk gekurkt. Een fles wijn met kurk heeft zowel voor- als nadelen. Door gebruik te maken van een kurk komt er zo min mogelijk lucht bij het afsluit proces. Dit is goed voor de wijn, want dan kan de wijn mooi verder rijpen in de fles. Echter, door gebruik te maken van de kurk kan er ook soms wat verontreiniging in de wijn komen wat dan weer een groot nadeel is. Natuurlijk wil jij als wijn liefhebber een heuse beleving creëren en dit is leuker wanneer je een mooie wijn presenteert met kurk.  De kwaliteit van de wijn is over het algemeen hetzelfde dus het kiezen van een schroefdop zegt niet per definitie dat een wijn slechter is dan een wijn met kurk. 

Wijn bewaren

Na het openen van een lekkere witte wijn is de wijn beperkt houdbaar. Je kunt hem het beste gekoeld bewaren in de ijskast dan is de wijn na openen nog zo’n 3-5 dagen houdbaar. Ruik voordat je de wijn schenkt nog altijd eerst even goed. Ruikt de wijn nog fris en mooi fruitig dan is de wijn goed. Ruik je een wat zure lucht of is deze misschien wat muf dan is het tijd voor een nieuwe fles!