Chenin Blanc

Chenin Blanc wint steeds meer aan populariteit. De van oorsprong Franse druif is geschikt voor diverse zoete wijnen, droge witte wijnen en zelfs mousserende wijnen. De druif staat bekend om een paar lastige eigenschappen waardoor de teelt ervan erg lastig is. Hierom kan de wijn soms zuur smaken. Maar, wanneer de wijnboer zijn best doet en alle weersomstandigheden zijn goed, dan heb je ook echt een heerlijke frisse witte wijn. 

Chenin blanc

Chenin Blanc Zuid-Afrika

Hoewel de oorsprong van deze druifsoort in Frankrijk ligt. Wordt de druif het meest geproduceerd in Zuid-Afrika. Maar liefst 1 op de 5 wijnen die in Zuid-Afrika geproduceerd worden is een Chenin Blanc. Niet voor niets kent de druif hier een ongekend succes. Het Zuid-Afrikaanse klimaat biedt perfecte weersomstandigheden om de druif te telen. Daarbij heeft de druifsoort zelfs een bijnaam “de Steen”, die al stamt uit de 16e eeuw. Een aantal bekende wijnen zijn;

  • Bergsig Estate
  • Bellingham Homestead
  • False Bay Slow Chenin Blanc

Smaak Chenin Blanc

De smaak van de laat zich vaak omschrijven als die van de Sauvignon Blanc druif. Vele frisse natuurlijke mineraal tinten komen naar boven. Typische fruitsmaken zoals appel of ananas zijn kenmerkend voor de Chenin Blanc druif.

Bewaaradvies

De wijn is erg geschikt om langere tijd te bewaren. Sterker nog, naar verloop van tijd kan het zo zijn dat je een vollere smaaksensatie krijgt naarmate de tijd verstrekt. Het beste kun je hem op een droge koele plek bewaren. Wanneer je hem serveert is de ideale temperatuur tussen de 10 en de 12 graden Celsius. Dit komt omdat de wijn wat voller van smaak is, en hierom geldt dat je hem dan niet te koud moet serveren. 

Wat kost een Chenin Blanc

Voor een goede fles van deze wijn hoef je niet heel diep te gaan. Een gangbare prijs voor een prima kwaliteitsfles begint al vanaf zo’n 5 euro per fles wijn. Vaak is de wijn ook in de aanbieding dus kun je nog voordeliger inslaan!