Pinot Grigio

De Pinot Grigio is een van de populairste wijnsoorten van dit moment. De druif heeft van nature een hoog suiker gehalte en relatief weinig zuur. Hierdoor is de wijn die uit deze druifsoort voortkomt vaak lekker fris en zacht van smaak. Deze druifsoort staat vrijwel op iedere menukaart van restaurants vanwege zijn toegankelijke dronk. De druifsoort wordt bij voorkeur in een koeler klimaat geteeld. Ondanks zijn zoete smaak valt hij nog onder droge witte wijnen. De schillen van de druiven bevatten relatief weinig kleurstoffen zodat de wijnen uitermate geschikt zijn voor witte wijn en sommigen rosé wijn soorten. 

pinot grigio

Herkomst Pinot Grigio

Deze druifsoort is afkomstig uit Frankrijk en Italie. Maar vanwege de klimaatveranderingen schuift de teelt van deze druifsoorten steeds meer op naar de noordelijker gelegen gebieden. De druif is gerelateerd aan de bekende andere druifsoort de Pinot Noir. De druif wordt in veel andere landen geteeld en kent vele benamingen. Het kan dus voorkomen dat je tijdens je vakantie in Duitsland op de menukaart de druif Rülander of Grauburgunder ziet staan. Of in Hongarije Szürkebarát. Dit zijn allemaal andere benamingen voor de druif. 

Smaak

Vanwege de natuurlijke zoete druif is de Pinot Grigio ongekend populair. Maar de smaak wordt pas echt bepaald door de ondergrond en klimaat waarin de druifsoort wordt geteeld. Dus het is lastig om er een smaak aan te koppelen. Over het algemene zijn de wijnen erg fris en toegankelijk van smaak. 

Smaken lopen uiteen van zoet fris tot zacht zurig. 

Pinot Gris of Pinot Grigio

Omdat Fransen nou eenmaal alles anders willen doen 🙂 Maakt het voor de druifsoort niet uit hoe je het uitspreekt. Wel kan de ondergrond ( terrior) smaakbepalend zijn voor de uiteindelijke wijn die ervan geproduceerd wordt. Kort gezegd; Pinot Gris komt uit de Elzas (Frankrijk) en Pinot Grigio uit Veneto (Italië) 

Pinot Grigio Blush

Dankzij de zachte rijping van de druifsoorten is de Pinot Grigio uitermate geschikt voor het maken van Rosè. Wanneer er deze druif gebruikt wordt bij het produceren van deze wijn dan heet dit Blush. Het gaat om het proces van het rijpen van de druiven. Normaliter duurt dit enkele dagen maar bij Blush slechts enkele uren. Vandaar dat het een mooie lichtroze kleur heeft en heerlijk verfrissend is op een warme zomerse dag. 

Prijs

De prijzen van een goede fles Pinot Grigio variëren tussen de 5 en de 10 euro per fles. Dankzij de toegankelijke prijzen zijn deze wijnen enorm populair onder de wijnliefhebbers. Bekijk hier het aanbod!