Riesling

De Riesling druifsoort heeft Duitsland als wijn land op de kaart gezet binnen de wijnwereld. Vroeger behoorde Duitsland, nog boven Frankrijk, tot de absolute elite als het gaat om wijn producerende landen. De Riesling uit Rheingau en Mossel waren op hun hoogtepunt zelfs duurder dan een Champagne uit Bordeaux of Bourgogne. Deze zoette druif soort leek de wereld te veroveren. Helaas zijn de smaken veranderd en is het sentiment meer naar de droge druifsoorten verschoven. Toch zijn er weer tekenen aan de wand dat de Duitse Riesling een terugkeer aan het maken is. 

riesling

Oorsprong 

Zoals hierboven al werd beschreven vind de druif haar oorsprong terug in Duitsland. Vanwege de hoge kwaliteit, late bloei en koud bestendige druiven waren deze enorm populair bij de wijn boeren. De monniken ontdekten de waarde van het late oogsten bij de Riesling druiven om de perfecte wijn ervan te produceren. 

Zoete smaak Riesling

De Riesling heeft is van nature een zoete druifsoort. Hij produceert voldoende suiker om er een wijn van te maken met een alcohol waarde van 9.3 tot 11.4 % alcohol. Met deze druifsoort kun je wel alle kanten op. Zo mag bijvoorbeeld de Riesling Kabinett gemaakt worden van allerlei verschillende druivenrassen en de wijbouwer kan ervoor kiezen om de wijn te laten drogen, lichtzoet of helemaal zoet te maken.

Kwaliteit

Vaak wordt gedacht dat de Riesling een goedkoop Duits slobberwijntje is. Maar dit ligt toch echt anders. Deze druifsoort is samen met de Chardonnay kwalitatief een van de best verkrijgbare druiven op het moment. Een witte wijn verliest over het algemeen veel kwaliteit na verloop van tijd. Een Riesling kun je lang bewaren, tot wel enkele tientallen jaren! Dit is de danken aan de hoge kwaliteit en zuren die van nature in de wijn voorkomen.

wist je dat: Riesling is niet altijd zoet, maar heeft ook bekende populaire droge witte wijn soorten voortgebracht. 

Ideale drinktemperatuur witte wijn

De ideale drinktemperatuur van deze witte wijn is zo’n 8 graden Celsius. Op deze temperatuur komen de aroma’s echt goed tot zijn recht. Drink je de wijn te warm, dan kun je ervoor kiezen om er wat ijs bij in te doen al is dit zonde van de kwaliteit!