Sauvignon Blanc

De Sauvignon blanc druif, een druifsoort die wereldwijd ongekend populair is. Deze druifsoort is niet weg te denken van alle menukaarten wereldwijd. Daarnaast wordt de Sauvignon Blanc in vrijwel ieder werelddeel geplant. Maar wat maakt deze druifsoort nou zo populair? 

witte wijn

De Sauvignon Blanc heeft een hele toegankelijk smaak. Dit is fijn voor beginnende wijndrinkers en juist dit toegankelijke maakt hem geschikt voor op iedere borrel. Het heeft een frisse en een iet wat zure afdronk waardoor het ideaal is op zonnige dagen. De wijn is een van de bekendste wijnen in zijn soort. De prijscategorie van deze wijn varieert tussen de 2,50 – 7,50 voor een goede Sauvignon die bij iedere slijter te krijgen is. Dit maakt de wijn toegankelijk voor een groot publiek.

Herkomst Sauvignon Blanc

De herkomst van de Sauvignon Blanc druifsoort is in Frankrijk. De naam is afgeleid van het Franse woord Sauvage. Dit betekent wild in het Frans. De druivensoort heeft namelijk weinig tender love and care nog en kan gemakkelijk geplant worden in het wild. Zoals zoveel bekende wijnen vind ook de Sauvignon Blanc haar roots terug in Frankrijk. Over de streek van herkomst wordt nog veel over gesproken maar het begon naar alle waarschijnlijkheid in de Loire of in Bordeaux. Een leuk weetje is dat vroeger de druifsoort vaak werd geblend ( gemixt ) met een ander druifsoort. Misschien een van de bekendste is de Cabernet Sauvignon. Maar later in de prachtige Franse wijnstreek Loire namen de telers de druif wel voor volwaardig aan en hier werd een erg beroemde wijnsoort geboren; de Sancerre. 

Bekende wijnlanden Sauvignon Blanc

Intussen heeft de Sauvignon Blanc een aardig internationaal bereik en wordt deze in Nieuw-Zeeland het meest beplant. Vanwege het gunstige klimaat wordt volgens de kenners hier een optimale smaaksensatie gehaald. Andere bekend wijnlanden zijn Australië, Noord – Italië, Chili, Spanje en Afrika. 

Wijn en spijs 

Welke wijn drink je waarbij? Een vraag die we vaak horen. En eigenlijk is hier geen goed of fout antwoord op te geven. Als we de etiquette volgen dan zouden we kunnen zeggen dat de Sauvignon bij uitstek geschikt is voor een frisse salade met een stevige oude kaas of geitenkaas. Maar de wijn valt ook goed te combineren met diverse visgerechten of pastagerechten. Toch blijft het een kwestie van smaak. Sommige mensen drinken er juist graag een biertje bij. De Sauvignon Blanc is vanwege het frisse en toegankelijke karakter een wijn die voor iedere gelegenheid gedronken kan worden. En juist dit maakt hem zo ongekend populair! Laat je daarom niet leiden door wat goed of slecht zou zijn maar kies ervoor wat jij lekker vindt.